Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово в иновативни действия

Публикувано в Новини на 29.04.2022 в 9:57 часа

Профилираната гимназия в гр. Елхово за втора поредна година се включи  в Националната програма „Иновации в действие“.  Това стана възможно, след като през 2020 г., с Решение на Министерски съвет, училището влезе в Списъка на иновативните училища в Република България.

В иновативните дейности през текущата учебна година участваха 48 ученици от IX клас  (от две паралелки), обучавани в 4 групи, с ръководител ст. учител Галина Кънева. Целта на проекта е свързана с идеята за въвеждане на обучение по иновативна дисциплина чрез използване на интерактивна и адаптивна обучителна система, проектен подход и „обучение чрез правене“. Езика за програмиране, който се изучава е Python. Платформите които се използват са IDLE – Python и mBlock.

В периода от 21.03. до 24.03. 2022 г. учители и ученици – представители на ПГ „Св. Климент Охридски“ посетиха ПГ „Христо Ботев“ – гр. Попово, с цел споделяне на иновативни практики, а от 11- 14 април 2022 г. училището бе домакин на втората фаза в реализирането на проекта.  Партньори в програмата  на Елховската гимназия бяха ПГ „Христо Ботев“ – гр. Попово ( област Търговище) , ПГЗ „Климент Тимирязев“ – гр. Завет (област Разград) и ОбУ „Братя Миладинови“ – с. Конарско (област Благоевград).

На 11 април, непосредствено след посрещането и настаняването в хотел, гостите посетиха Етнографски музей – Елхово и Къща – музей „Велко Кънев“, а в късния следобед те се срещнаха с ученици от ПГ „Св. Климент Охридски“, които проведоха изнесен урок по философия на тема „Вербална и невербална комуникация“. Под вещото ръководство на учителя Живка Андонова, те бяха подготвили мултимедийна презентация, казуси и забавни въпроси, чрез които аргументираха идеята, че при общуването всичко е важно – както вербалната комуникация, така и езикът на тялото. Срещата продължи с музикална програма.

На следващия ден гостуващите бяха запознати с профилите на училището, разгледаха материалната база и посетиха някои от учебните кабинети. По-късно в STEM-кабинета те станаха свидетели на открития урок по информатика в 9-А клас  на тема: „Представяне на проекти на Python“. Учебното съдържание включва уроци, предвидени в  НП „Иновативно училище“,  за факултативно изучаване.

Седемте екипа избраха да работят с платформа IDLE – Python, а останалите два – с платформа mBlock. Проектите от първата група екипи включваха традиционни задачи: от „претърсване на текст“; проверка за наличие на дадено условие; провеждане на „диалог с компютъра“ и др. Двата проекта, създадени на платформа mBlock, бяха малко по-различни, защото учениците от тези екипи предварително изявиха желание да изготвят „героите“ на своя проект. Единият екип беше избрал да „раздвижи“ своите герои, програмирайки ги с подходящ код чрез блоково програмиране.  Другият екип запозна публиката с емблематични места от град Елхово.

В програмата на дейностите по Национална програма „Иновации в действие“ за настоящата учебна година беше предвидено и състезание по „Компютърен машинопис“,  с възможност да участват ученици от 9 до 12 клас, както и ученици от гостуващите училища. Надпреварата се проведе на 12 април в реновирания кабинет по информатика и ИТ.

Журираха ст. учител Галина Кънева – председател, ст. учител Петя Димитрова, Грета Делигрозева и Невена Драгнева – ученици от 10-А клас, а сътрудник по техническата част беше Георги Иванов от 11-А клас.

Предварително беше инсталирана програма Typing tutor, която е с възможност да изчислява скоростта на писане, процента на грешките и броя символи. Всички участници в състезанието получиха бланка с критерии за оценяване и с възможност журито да постави съответните точки по всеки от критериите. На участниците от гимназията в гр. Попово им се предостави  възможност за репетиция, за да свикнат с програмата, след което членовете на комисията заредиха текст от романа „Железният светилник“ на Димитър Талев.

Състезанието, в което участваха 17 ученици, се оказа много напрегнато. Първата награда грабна Венцислав Данаилов от 9 клас на ПГ „Христо Ботев“ – гр. Попово. Втората награда беше присъдена на Егор Олесовец от 12-Б клас, представител на ПГ „Свети Климент Охридски“ – гр. Елхово. Третото място, с равен брой точки и процент грешки, си поделиха Стоил Стойчев и Юлия  Ангелова от 9 клас на ПГ „Христо Ботев“ – гр. Попово. Поощрителната награда за най-правилно писане по десетопръстната система отиде при Симона Генова от 11 клас на ПГ „Свети Климент Охридски“ – гр. Елхово . Всички участници получиха грамоти и химикали.

В късния следобед на 12 април в читалище „Развитие 1893“ се проведе изнесено занятие „Урок по родолюбие“.  Организатор на събитието беше Добринка Костова – ръководител на групата по „Дигитализирана история на Гимназията“ по проекта „Занимания по интереси“. Участници в пловдивското сдружение „Хайдути“, облечени в костюми на хайдути, прожектираха образователния филм „Хайдути“, демонстрираха автентични оръжия от епичното време, рецитираха стихове на Христо Ботев.

На следващия ден, 13 април, гостите и представителна група от ПГ „Св. Климент Охридски“  посетиха паметника на Джон Атанасов, както и музея на „Компютърната техника“ в с. Бояджик. В археологически комплекс „Акве Калиде“ – кв. Ветрен на град Бургас, беше проведено изнесено занятие – дискусия на тема: „Какво научих от споделения опит? Какво ще приложа и аз?“. Всеки един от участниците в образователната екскурзия имаше възможност да изсече монета по старинен метод и да получи сертификат за нея.

Преди раздялата, на 14 април, представителите на училищата партньори имаха възможност да споделят   впечатленията си от проведените занятия. При обсъждане на резултатите, г-жа  Йовка Драгоева, директор на ПГ „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово,изрази задоволство от обмяната на иновации в образованието, като възможност за изграждане на модерни училища, в които учениците могат да подобряват образователните си резултати, мотивацията си за учене, участието си в училищния живот и да развият креативното си мислене, както и да придобият различни компетентности и емоционална интелигентност чрез иновативни образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство и нови учебни стратегии.

Ползотворните срещи между екипите на трите училища ще съхранят радостта и удовлетворението от ползотворните дейности, реализирани по иновационната национална програма, ще запечатат незабравимите моменти и ще бъдат отправна точка за безоблачно бъдеще с ясни хоризонти.

Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово продължава участието си в Национална програма „Иновации в действие“.
Последно публикувано в Новини
Контакти

Email: highschool_elhovo@abv.bg
Адрес: обл. Ямбол
гр. Елхово 8700
ул. „Ангел Вълев“ 39

Телефони:

Директор: Йовка Драгоева
тел. 0478/ 88067

Касиер: тел. 0478/ 88068