100 години Профилирана гимназия „Свети Климент Охридски“, гр. Елхово

Публикувано в Новини на 07.12.2020 в 20:00 часа

Училището ни и природните науки

Природни науки, наречени също естествени науки, са науки, които изучават природните явления. Те изучават и прилагат законите на природата без да имат предвид човешката дейност. Причина за въвеждането на понятието природни науки е да бъдат разграничавани от хуманитарните и социалните науки. За основа на природните науки се счита естествознанието (природознанието).

Природните науки – 100 години Профилирана гимназия „Свети Климент Охридски“, гр. Елхово

Национално състезание по природни науки – Димитровград, 2010 г.

Моника, Павел, Костадинка и Димитър от нашето училище представиха отлично своите доклади по Биология и Химия, за което бяха удостоени с морални и материални награди.

Нощ на учените – Ямбол, 2010 г. – областна изява на ученици от гимназиален етап по природни науки.

Антония, Стоян, Павел, Моника, Христина, Добромир,  Димитър, Събина и Габриела представиха отлично Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово.

Ямбол – 2010 г., Научно-технически съюзи

Изява на областно ниво на нашето училище в лицето на  учениците ни – Михаил, Георги, Мария и Андрей по проекта “Визия за бъдещето”.

Олимпиада по орнитология  – 19 юни 2010 година, гр. Хасково

Това е една образователна инициатива, която възпитава в подрастващите любов и уважение към българската природа. Свързана е с проект „Опазване на царския орел, ловния сокол и важните за тях местообитания от екологичната мрежа Натура 2000 в България”.

Нашите представители, изявили се достойно там са Денис, Доника, Велизар и Йоана. Те получиха морални и материални награди от организаторите.

Конкурс „Аз, компютърът и…“ – 2011 г.

За поредна година в Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ се проведе конкурсът „Аз , компютърът и …“. В него взеха участие седем проекта от различни категории с общо 15 участници. Състезанието беше много оспорвано, но награди имаше за всички, както и почерпка за публиката.

На първо място се класира проектът „Зависимост“ на Павел, Антония и Моника, ученици от 12-в клас. Той бе изключително атрактивен филм за зависимостта на младите хора от интернет. Второ място зае компютърна игра „Синапсис“ на Александър от 9-а клас, който обясни кои центрове от мозъка ни развива тази игра. Трето място беше много оспорвано, като в крайна сметка спечелиха Евгени и Петър Нейчев от 12-б клас с проект „Тестове по физика“. Те изпитаха и публиката и раздадоха подходящи награди на изявилите се ученици. Четвърто място заеха Янка и Христофор от 10-а клас, които представиха научен филм за „Мълниите“ и дадоха полезни съвети как да се предпазим от тях.

Всички участници се представиха много добре и учениците в публиката оцениха това по достойнство. Те гласуваха анонимно и излъчиха победител – проект „Тестове по физика“ , авторите на който си поделиха вкусна торта.

Представителна изява на клуб “Сексуално и репродуктивно здраве” с ръководител Маринка Стоева – 1.12.2012 г.

Във фоайето на гимназията бе подредена изложба на тема “Венерически болести и СПИН”, посветена на 1 декември – Световен ден за борба със СПИН. Ученици от клуба представиха информация за болестите, предавани по полов път и начина, по който трябва да се предпазят от тях. Присъстващите получиха брошури, презервативи и червена лента – символ на международния ден за борба със СПИН.

Златомира Христова от 9-а клас и Александър Христов от 10-а клас бяха подготвили художествени творби за участие в конкурс, организиран от община Пловдив, посветен на 1 декември – световен ден за борба със СПИН с мото “Обичайте се разумно”.

Национален ученически конкурс „Да се обичаме разумно“, Пловдив – 2013 г.

Във връзка с Международния ден за борба със СПИН – 1-ви декември, се проведе конкурс за литературна творба и рисунка за учениците от всички общински и държавни училища с послание ”Да се обичаме разумно!”.

Участниците от Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“, гр. Елхово, се представиха достойно и бяха класирани : Александър Христов и Златомира Христова – II място.

Учениците получиха грамоти, както и предметни награди – специализирана литература.

Представителна изява на клуб “За Земята” – 2013 г.

Клубът представи творческа работилница и изложба на тема: “Запазване на хармонията между човека и природата” – изкуство с природни материали. Ръководител на клуба – г-жа Султанка Николова.

Участниците в клуба показаха пред учители, родители и съученици изработените от тях предмети, пана и украси, съчетани с природни дарове. В деня на откриване на изложбата, учениците от Клуба организираха за посетителите работилница, която даде възможност за докосване до природата. Развихряйки въображението си, всеки имаше възможност да рисува върху тиква, да направи пано от сухи цветя, да изработи коледен венец…

Работата с природни материали кара участниците да обърнат внимание на красотата и ценностите на природата. Дейностите в клуба действат разтоварващо, учениците забравят за дългия натоварен учебен ден, отпускат се и се забавляват, като оцветяват шишарки, лепят семена и подреждат сухи цветя.

Изложба на тема „Аз, дрогата на улицата и отражението ми през нея“

На 21.11.2013 г. представители на Областна дирекция на МВР – гр. Ямбол и РПУ – гр. Елхово показаха изложба, свързана с наркотичните вещества пред нашите ученици. Изложбата отразява моментна снимка на улицата – предлагането на наркотични вещества и пораженията, които те нанасят върху човека. Регионалният говорител на полицията в областния град –Татяна Павлова, обясни на гимназистите какво е моментното състояние на улицата по отношение на наркотиците и наркоразпространението.

Учениците имаха възможност да видят отражението след употребата на наркотични вещества. Идеята на подобна инициатива е всеки млад човек да бъде запознат и да направи своя контролиран избор.

Присъстващите разбраха какво е влиянието върху психическото състояние и последиците в резултат от употребата на наркотиците. „Дрогата, без значение от нейния вид, не е начинът за привличане на вниманието” – категорична беше г-жа Павлова.

Учениците разгледаха изложените наркотични вещества и получиха отговор на въпроса защо е опасно да ги опитват. Г-н Христов, който работи в отдел за ограничение на наркоразпространението в ОД на МВР-Ямбол, запозна гимназистите с въздействието на основните наркотични вещества – марихуана, пико, екстази, хероин, кокаин и амфетамини.

Представителна изява на Клуб „Сексуално и репродуктивно здраве“ – 2013 г.

Представителната изява беше на тема: „НЕ на СПИН и дрогата! ДА на живота!” и е посветена на 1 декември – световен ден за борба със СПИН. Участниците в клуба представиха мултимедийни презентации за наркотиците, алкохола и тютюнопушенето и тяхното въздействие върху човешкия организъм. Интересна беше презентацията за СПИН – начините за заразяване и предпазване от болестта.

Участниците задаваха въпроси към публиката и получаваха отговори. Учениците от публиката получиха информационни брошури, чанти с надпис СПИН и послания от участниците в клуба. Присъстващите бяха информирани и за червената панделка – международния символ за съпричастност към засегнатите от СПИН.

Момчетата от клуба участваха в представителната изява с фотоизложба от атрактивни снимки, показващи борбата и превенциите, свързани със СПИН и употребата на наркотици, тютюнопушене и алкохол. Публиката чрез гласуване избра най-впечатляващата снимка и нейният автор получи грамота и награда. Представителната изява премина на фона на музиката на рок-група Куин.

За активното си участие в представителната изява всеки ученик получи грамота и награда. Г-жа Маринка Стоева благодари на гостите за това, че са уважили поканата, и на учениците от клуба за активното им участие в изявата. Нейният призив към всички беше : „Отнасяйте се отговорно към себе си и околните! Не рискувайте живота си, той е безценен!”

Посещение на Микробиологична лаборатория – 2014 г.

По повод празника на влюбените – Свети Валентин, учениците от клуб „Сексуално и репродуктивно здраве” с ръководител г-жа Маринка Стоева посетиха Микробиологичната лаборатория на МБАЛ „Св. Иван Рилски” в гр. Елхово. Мария Александрова – медицинско лице, проведе с учениците занятие на тема: „Микробиологично изследване”.

Гимназистите разбраха същността на микробиологичните изследвания, начините за изолиране и култивиране на бактерии, ролята на изследванията за диагностика и правилно лечение на болестите при човека. Акцентът беше поставен върху провеждащите се изследвания за СПИН и сифилис, както и действията, които трябва да предприемат, за да предпазят себе си и другите от заболяването.

Положително впечатление направи фактът, че учениците не се притесняват да задават въпроси от всякакво естество, и проявяват голям интерес към темата. Те се разделиха с лектора с обещанието да дойдат за нова среща.

Инициатива „Да почистим България за един ден“

На 7 май 2014 г., ученици от нашето училище се включиха в инициативата на bTV  „Да почистим България за един ден“. Те работиха по свое желание, заедно с класните си ръководители в района на училището – чистиха училищния двор и прилежащите тротоари на съседните на двора улици.

Открит урок по Химия и опазване на околната среда – 9 юни 2014 г.

За най-малките ученици учебната година приключи, за други нейният край е съвсем близо, а за учениците и учителите в Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски” – гр. Елхово, е още време за усвояване на нови знания, обобщение и преговор на изучения материал.

Темата на урока, по която работиха учениците под ръководството на старши учител Генка Николова, беше „Ароматни киселини“. На базата на изученото за други ароматни съединения и чрез използването на мултимедийна технология и практически опити, десетокласниците усвоиха знания за състава, строежа, свойствата, физиологичното действие и получаването на две органични киселини – бензоена и салицилова, които имат приложение в медицината, фармацията, козметиката, хранително-вкусовата промишленост и органичния синтез. Решеният онлайн тест и задачите, поставени като домашна работа, са предпоставка за затвърдяване на наученото в часа.

На всички учители, присъстващи на открития урок, бяха предоставени диплянки с придружаваща информация за аспирина и консервантите, свързани с бензоената киселина и нейните производни.

Учениците от 10а клас впечатлиха с активното си участие по време на часа и дори отправените въпроси от страна на гостите не успяха да ги затруднят.

Заключителна представителна изява на Клуб „За Земята” на тема „Запазване на хармонията между човека и природата” – 11.06.2014 г.

Водещите Велимира и Кремена запознаха присъстващите гости – учители, ученици и медии, с глобалния проблем за замърсяването на планетата ни. Цялостната презентация за историята на битовите отпадъци подготви Даниел.

Участниците от клуб „За Земята” предоставиха информация за Системата на организираното сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци за територията на община Елхово – графика на извършващите се дейности, съдовете за сметосъбиране, извозването, количество на отпадъците, както и пресоването им. Организацията за разделното събиране е на фирмата Екопак, за която имаше подготвено видео.

За сериозното отношение към работата в клуб „За Земята” участниците получиха сертификати от ръководителя на клуба – г-жа Султанка Николова. Тя отправи покана посетителите да се включат в подготвената творческа работилницата за рециклиране. С много ентусиазъм учениците се включиха в рециклирането на пластмасови бутилки, кухненски рула, стари тениски и др.

Заключителната представителна изява на клуб „Сексуално и репродуктивно здраве“ – 18 юни 2014 г.  

Гостите на събитието – г-жа Йовка Драгоева – директор на Гимназията, г-жа Пенка Грозева – медицинско лице, ръководители на клубове, учители и ученици, останаха впечатлени от представянето на ентусиазираните участници и техния ръководител – ст. учител Маринка Стоева . С представителната изява на тема: Какво научих в Клуба по „Сексуално и репродуктивно здраве?“  приключва работата на този клуб за настоящата учебна година.

Участниците в Клуба – ученици от 10-а и 10-б клас, представиха мултимедийни продукти, част от интересната тематика, разглеждана по време на занятията. Презентациите бяха на теми: „Аборт”, „Рак на шийката на матката”, „Инвитро и наследствени болести”.

За проявената активност всеки ученик получи сертификат от г-жа Стоева. Тя благодари на десетокласниците за активното им участие и пожела на присъстващите да се радват на физическо и психическо здраве, защото здравето е най-голямото богатство на човека.

Представителна изява на клуб „За Земята“ на тема „22 април – ден на водата“ 2015 г.

За гостите на изявата: г-н Стойко Стойков – Началник отдел ИОМД – гр. Ямбол, г-жа Й. Драгоева – директор на Гимназията, учители, ученици и родители, Диляна и Кремена раздадоха диплянки с придружаваща информация за Деня на водата.

Световният ден на водата – 22 март предполага споделена отговорност от всички заинтересовани страни – от хората и местните общности до международните организации и гражданското общество, за опазване качеството на водата и живота на Земята.

Участниците в Клуба представиха презентации на теми, свързани с водата в ежедневието, и какво всеки от нас може да направи за опазването на водата и изобщо за живота на Земята. Представена беше информация за спечеления от Общината проект “Проектиране и строителство на пречиствателна станция за отпадъчни води, довеждащ колектор и частична рехабилитация на ВиК мрежата в гр. Елхово”, с който ще се разреши проблема с неконтролируемото въздействие на биогенни и токсични елементи, съдържащи се в непречистените отпадъчни води, върху околните екосистеми.

В края на представителната изява г-жа Султанка Николова връчи сертификати на всички участници от Клуба.

Достойно представяне на Никол Шиварова на националната олимпиада по Биология

На 1 и 2 април 2015 г. в гр. Вършец, област Монтана, се проведе 40-та Национална олимпиада по Биология  и здравно образование. Профилирана гимназия  „Свети Климент Охридски“ – гр. Елхово, имаше свой участник в лицето на Никол Шиварова, ученичка от 9-а клас. Ръководител на Никол беше ст. учител Маринка Стоева.

Националният кръг включваше два етапа, които се проведоха в два последователни дни. Първият етап се състоеше в решаване на тест от теоретични задачи, а вторият – в решаване на практически задачи. Времетраенето на теоретичния етап е 4 астрономически часа, а на практическия – по 35 минути за всяка област на биологично знание /ботаника и зоология/.

Никол се представи отлично и в двата етапа на Националния кръг на олимпиадата с общ брой точки – 89,55 /теория – 59,20 т. и практика – 30,35 т./. Тя зае достойна позиция след учениците от НПМГ „Академик Л. Чакалов“ – гр. София, ПМГ „Екзарх Антим“ – гр. София, и ПМГ „Академик Иван Гюзелев“ – гр. Габрово, с което представи отлично себе си и ПГ „Св. Климент Охридски“ – град Елхово.

Заключителна представителна изява на Клуб „Здравословен начин на живот“ 2015 г.

С представителната изява на тема: „Да живеем здравословно!“ приключи работата на клуба за учебната година. Участниците, които са ученици от 10, 11 и 12 клас, представиха чрез мултимедиен продукт част от интересната тематика, разглеждана по време на занятията: „Здравословни храни”, „Биохрани ”, „Витамините и човешкото здраве”, „Здравословно хранене“, „Анорексия и булимия“, „Спортувай за здраве“.

За присъстващите бяха подготвени информационни брошури със съвети за здравословно хранене и здравословен начин на живот.

Г-жа Маринка Стоева пожела на всички присъстващи да се радваме на здравето, защото „Здравето не е всичко, но без здраве всичко е нищо.”  (А. Шопенхауер)

Първи открит урок в обновения кабинет по Химия – 29.04.2015 г.

В реновирания кабинет по Химия и опазване на околната среда се проведе поредното мероприятие от Програмата за вътрешноучилищна квалификация на учителите. То беше съпроводено с наблюдаване и обсъждане на открит обобщителен урок на тема: „Йонообменни и окислително-редукционни процеси“ в 11а клас с преподавател старши учител Генка Николова.

Гости на урока бяха: г-жа Йовка Драгоева – директор на Гимназията, Нели Никова – председател на УС на Училищното настоятелство, Илиана Вълчева – член на УС на Училищното настоятелство, Мария Никова – родител на ученик от Гимназията, учители.

По време на занятието, с помощта на видеоматериали и на демонстрационни опити, учениците актуализираха знанията си за двата вида взаимодействия поотделно, обобщиха ги и съумяха да съпоставят процесите. В хода на работата по урока се открои и онзи сегмент от цялостната характеристика на една химична реакция, свързан с извършването и в неживата природа, със значението и за живота на организмите на нашата планета и за практическата дейност на хората.

Открит урок по Биология – 2015 г.

Урокът се състоя в 9а клас с преподавател – ст. учител Маринка Стоева. Присъстваха: г-жа Йовка Драгоева – директор на Гимназията, г-жа Радка Борисова – бивш учител по биология, Димитрина Стойнова, Мартина Кирова и Татяна Василева – родители на ученици от 9а клас, Пенка Грозева – медицинско лице в училището, настоящи учители и ученици.

Интерактивният урок на тема „Ендокринна система“ се осъществи с помощта на ролева симулация, чрез която учениците влязоха в ролята на млади лекари – поставиха точни диагнози, насочиха към диагностични изследвания, определиха причините за заболяванията, предписаха лечение. Чрез изпълнението и импровизацията на роли, учениците разкриха  връзките между  биологичните факти и по-лесно опознаха житейските ситуации. Акцентът беше поставен върху тиреоидните заболявания и факта, че 1 милион българи страдат от тях. Присъстващите на открития урок получиха информационни брошури, изготвени от Никол Шиварова, със съвети за здрава щитовидна жлеза и признаци за болестните състояния. Урокът се оказа интересен и полезен за ученици и гости.

Парад на природните науки – гр. Ямбол2015 г.

На 8 юни пред хотел-ресторант „Тунджа” в гр. Ямбол се състоя организираният от Народната астрономическа обсерватория и планетариум и РУО – Ямбол  „Парад на природните науки”. В събитието участваха ученици от Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски” – гр. Елхово, с ръководител ст. учител Султанка Николова.

Чрез основното мото на парада: „Докосни науката с нас”, организаторите популяризираха и представиха по най-интересен и забавен начин природните науки. За целта те бяха включили разнообразни експерименти и лесни за изпълнение демонстрации по химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование и физика.

С помощта на телескопи, на всички желаещи ученици беше предоставена възможност да наблюдават на открито различни космически обекти.

Модерната наука – вдъхновение за учениците – 2016 г.

На 12 февруари в училището ни се проведе открит урок по физика и астрономия в 12-а клас с преподавател ст. учител Султанка Николова на тема „Елементарни частици“.

Oт 25. 07 до 02. 08. 2015 г. г-жа Николова участва в квалификационно обучение на учители в ЦЕРН, Женева, Швейцария по НП „Развитие на педагогическите кадри“. Обучението се осъществи по националната програма „Квалификация“ на МОН. Група от 39 преподаватели получиха правото да повишат квалификацията си в най-големия световен център по физика на елементарните частици след одобрение от МОН. Като посланик на ЦЕРН, г-жа Николова приложи наученото  в работата си с учениците от Гимназията.

Кои са „тухличките“ на материята? Кои са най-малките, неделими късчета материя, които нямат вътрешна структура, т.е. не са изградени от други по-малки частици? Как и къде се откриват? От какво е направена 96% от Вселената? Защо вече няма анти-материя? Как е изглеждала материята в първия миг от сътворението на Вселената? Наистина ли са елементарни елементарните частици? Отговори на тези въпроси дадоха екипите от ученици: Лъчезара и Даниела, Георги и Мария, Даниел и Симона, Кремена и Велимира, Анастасия и Наско. Използвайки научна литература, те подготвиха доклади по предварително зададени теми, които презентираха пред съучениците си и гостите.

Чрез „довеждането“ на модерната наука в училището, госпожа Николова се надява да се вдъхновят  учениците й, за да се занимават с наука, техника и технологии.

Нов успех на научния фронт – април 2016 г.

От 7 до 10 април в град Ямбол се проведе 44-та национална конференция по въпросите на обучението по физика  на тема „Неформално образование по физика и астрономия“. В рамките на конференцията на 8 април се проведе  специализирана младежка научна сесия  „Физиката в моя свят“.  В нея участваха около 30 ученици от страната. Академик проф. дфн Александър Петров приветства участниците и им пожела творчески и научни постижения.

Ученици от училището ни участваха с три проекта: „Мускулна сила и прости механизми“ – разработен и представен от Златомир Павлов, 9 клас; „Полярни сияния“ – Мария Василева и Виктор Ненов, 10 клас и „Дифузия“ – Стоян Иванов, 10 клас. Те работиха извън учебните часове под ръководството на г-жа Султанка Николова, а за оформянето на докладите като мултимедийни продукти получиха помощ от г-жа Петя Димитрова.

Бяха отличени 6 доклада: първо, второ и трето място, и три поощрения. Представянето на Златомир заслужи поощрителна награда. Другите два проекта също направиха отлично впечатление на жури и публика. Поздравления за смелостта, участието и достойното представяне на учениците от Гимназията!

Доброволците от БМЧК посетиха децата от ЦСРИ „Света Марина“ – декември 2016 г.

Доброволците от БМЧК Елхово дариха 26 хранителни пакета на деца от ЦСРИ “Св. Марина”. Момичетата и момчетата от 8-б клас на Профилирана гимназия “Св. Климент Охридски” са за първа година доброволци в младежката организация на БЧК в Елхово. Те зарадваха децата, потребители на социалните услуги в центъра с подаръчни торбички. Съдържанието на пакетите е съобразено със здравословния начин на хранене при подрастващите.

Директорът – г-жа Романова благодари на доброволците от Гимназията за отделеното внимание и им пожела много здраве, късмет и весели коледни и новогодишни празници. Тя покани учениците да посещават по-често центъра и да участват и в други празници.

Изнесени занятия на ИКД „Млад астроном“ – 2016 г.

На 9 и 10 декември 2016 г. се проведе учебна екскурзия с ученици от ПГ „Св. Климент Охридски“, гр. Елхово, участващи в ИКД „Млад астроном“ с ръководител Султанка Николова. Целта на мероприятието бе провеждане на занятия по програмата и опознаване на участниците.

В звездната зала на НАОП – Ямбол, учениците слушаха лекция – сеанс за звезди, съзвездия и движение на космическите тела по небесната сфера. На площадката на обсерваторията наблюдаваха протуберансите на Слънцето с най-новия телескоп на НАОП.

В местността Карандила безоблачното небе позволи всеки да се научи да разпознава най-големите съзвездия върху небесната сфера – Орион, Голяма мечка, Касиопея, Цефей и други, да открива Полярната звезда, разсеяния звезден куп Плеяди и други.

Незабравимо ще остане изкачването и разглеждането на Слънчевата тракийска обсерватория на Зайчи връх – с. Кабиле. Тук се съчетават два култа – към великата майка – богинята Кибела и култа към Слънцето. Само в дните на пролетното и есенно равноденствие и в дните на лятното и зимно слънцестоене слънчевите лъчи огряват образа на Кибела.

Уроците извън класната стая дават на младежите трайни знания, незабравими емоции и спомени за цял живот.

Гимназисти – доброволци на БМЧК – 2017 г.

Ученици от Профилирана гимназия “Св. Климент Охридски” – гр. Елхово, участваха в общинско обучение за доброволци на БМЧК – Елхово на тема “Сексуално рисково поведение и превенция на СПИН”. То се проведе в комплекс “Траките” гр. Елхово.

Целта на обучението бе да се повишат знанията на новите доброволци на младежката организация по темата, което ще подпомогне реализирането на здравно-просветната дейност на младежката организация и успешното реализиране на Анти-СПИН кампании през годината.

Обучител бе Ваня Герганова, която запозна участниците с теми свързани със сексуално-рисковото поведение; възникване на ХИВ; начини на предаване на ХИВ инфекцията; тестуване; предпазване от заразяване; дискриминация и ХИВ.

Изява на групата по ИКД „Биология и здравно образование“ март 2017 г.

Темата на изявата на групата с ръководител старши учител Маринка Стоева – “Болести при човека” предизвика голям интерес у публиката. Учениците от 8, 9, 10 и 11 клас презентираха някои от новите технологии за диагностика на болести, които са животоспасяващи за човека.

Наши ученици засадиха дръвчета в двора на училището – 2017 г.

Училища и детски градини от град Елхово се включиха в третото издание на кампанията „Хиляди дървета за децата на България“ – Пролет 2017.

Инициативата бе подета от учениците от 4-б клас на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Елхово. Те  получиха 100 фиданки и решиха да ги поделят с двете детски градини в града и Профилирана гимназия Св. Климент Охридски – Елхово.

Кампанията се реализира от Фондация „77″, чрез националната инициатива „Когато станем 100 000 ще посадим гора“, една чиста инициатива от хората за хората, която има за цел засаждане на нови дървета за България, с участието на колкото се може повече млади хора и доброволци.

Дойка Иванова се представи достойно на национална олимпиада по Биология – 2017 г.

На 1 и 2 април 2017 г. в гр. Хасково, се проведе 42-та Национална олимпиада по Биология  и здравно образование. Профилирана гимназия  „Свети Климент Охридски“ – гр. Елхово, имаше свой участник в лицето на Дойка Иванова, ученичка от 9-а клас. Ръководител на Дойка беше г-жа Маринка Стоева – старши учител по Биология и здравно образование.

В първа възрастова група участваха 61 ученици. Националният кръг включваше два етапа, които се проведоха в два последователни дни. Първият етап се състоеше в решаване на тест от теоретични задачи, а вторият – в решаване на практически задачи за всяка област на биологично знание /ботаника и зоология/.

Дойка  участва  за втори път в Национална олимпиада по Биология и здравно образование. Възпитаничката на Гимназията се представи отлично и в двата етапа с общ брой точки – 101,95 от теория и практика. Този резултат я класира на 8-мо място. Тя зае позиция след учениците от Природо-математически гимназии от София и Бургас, получи лично похвала от доц. д-р Албена Йорданова – председател на Националната изпитна комисия.

Изява на група за ИКД „Млад астроном“ – март 2017 г.

На 29.03.2017 г., се проведе публична изява на  група „Млад астроном“. Участниците в групата с ръководител старши учител Султанка Николова, представиха  презентации на тема „Звезди. Време и календар“. Ученическите екипи показаха голямото значение на науката астрономия за познанията ни за Вселената и приложението и в ежедневието на човека. Отбелязана бе и международната година на Нютон, смятан от мнозина „за най-великият и най-влиятелен учен, живял някога“.

Урок „Вредата от наркотиците“ – 2017 г.

Обучението бе организирано от РУ  на МВР – Елхово с активното участие на инспектора от Детска педагогическа стая – Трифон Трифонов и полицейски инспектор Стоян Янъков.

Г-н Трифонов представи на средношколците обща информация за видовете наркотици, за влиянието им върху човешкия организъм, за симптомите, по които могат да бъдат разпознати, за начините, по които може да се помогне на хора, употребили наркотици. Младежите разгледаха богатия снимков материал и предоставените от полицията – брошури, мостри на наркотици и макети.

Учениците бяха разделени на екипи при решаване на казус. Беше им предоставен за разглеждане действителен случай от практиката – за непълнолетно момче, развило наркотична зависимост – чрез проследяване трите етапа от живота му между 14 и 18-годишна възраст.

В България още не са създадени центрове за работа с непълнолетни, употребили наркотици, и затова МВР и училището разчитат на превантивната дейност с тях.

Заключителна изява на ИКД „Биология и ЗО“ – 2017 г.

В групата за ИКД “Биология и  здравно образование, с ръководител старши учител Маринка Стоева, участват ученици от VIII, IX, X и XI клас. Темата на изявата беше “Какво научих в клуба по Биология и здравно образование?”

Младите биолози, чрез презентация, запознаха присъстващите с дейностите, реализирани през учебната година. Всеки участник в групата представи себе си, интересите и мечтите си. За активната работа в занятията, учениците получиха индивидуални сертификати и награди. На тези, които взеха участие в различните кръгове на олимпиадата по Биология, бяха връчени грамоти.

Заключителна изява на ИКД „Млад астроном“ – юни 2017 г.

На 15 юни 2017 година ученици и учители от Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово участваха в представителна проява на групата за ИКД – „Млад астроном“. Тя се проведе в една от мултимедийните зали на гимназията.

Проведените дейности са по проект BG05M2OP001-2.004-0004 ”Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“ – фаза I.

Открит урок по Биология и ЗО – 2017 г.

97-годишнината от създаването на Гимназията е достатъчен повод, учениците от IX-б клас и класният им ръководител, старши учител Маринка Стоева, да проведат открит урок по Биология и здравно образование на тема „Тип Хордови“ – обобщение.

Урокът протече под формата на игра „Аз обичам животните“. Учениците предварително бяха разделени на три отбора. Играта протече в 6 кръга, като деветокласниците трябваше да отговарят на въпроси от различни области: Анатомия и физиология на гръбначните животни , Систематика на гръбначните животни и Орнитология.  Задачите бяха групови и индивидуални, а оценяването – с точки. Учениците получиха от преподавателя грамоти за активното участие.

Гости на открития урок бяха: г-н Здравко Динев- старши експерт по „Природни науки и екология“ в РУО –Ямбол, г-жа Йовка Драгоева – директор на училището, родители и учители.

Групата за ИКД „Живей здравословно“ с ръководител ст. учител Маринка Стоева отбеляза световния ден за борба със СПИН – 1 декември 2017 г.

Изявата, на тема  „Антиспин антидрога“ с водещ Дойка Иванова от X-а клас, бе посветена на Световния ден за борба със СПИН. Официални гости на събитието бяха  директорът на гимназията – г-жа Йовка Драгоева, учители, медицински лица, председателят на БМЧК Ямбол, ученици и родители.

Чрез подходящи мултимедийни презентации, участниците в групата по интереси  информираха присъстващите за проблемите на заболяването СПИН – причинители, начини на заразяване, симптоми, методи за диагностика и профилактика. Особен интерес предизвика презентацията „Наркотици, дрога и опиати“, в която се акцентува на въздействието им върху човешкото здраве. На всички присъстващи бяха раздадени информационни брошури, презервативи  и червени панделки.

„Отнасяйте се отговорно към себе си и околните! Не рискувайте живота си, той е безценен!”. Такова бе отправеното финално послание – към съученици и приятели.

Публична изява на група „Млад физик и астроном“ – 2017 г.

Учениците, под ръководството на г-жа Султанка Николова, осъществиха публичното събитие, под надслов: „Забавни опити по физика“. Участниците представиха атрактивни опити, свързани с физичните свойства на веществата и с основни закони от физиката.

Опити от статично електричество демонстрираха Денимира, Иван и Станислав от X клас; „Сапунени мехури и физичните им свойства“ – Румяна, Ивайла и Елица от IX клас; „Фокуси с течности с различни плътности“ – Анна, Илияна и Росица от X клас. Надежда, Пламена и Габриела от IX клас пробиха полиетиленов плик , пълен с вода и моливи. Мирослав от XI клас , беше настроил „воден орган“, на който изсвири „Ода на радостта“.  Принципно устройство на оптичен кабел, показаха Васил, Николай и Стоян от XII клас. С 3D изображение, основаващо се на явленията – пречупване и интерференция на светлината, Теодор, Виктор и Мария от XII клас завършиха „научното представление“.

Национален конкурс „Водата – извор на живот“

За поредна година Министерство на образованието и науката, РУО – Бургас, Национален дворец на децата, Община Бургас и Център за подкрепа на личностното развитие – Бургас организираха конкурс под мотото “Чиста вода – чиста планета”. Над 1300 ученици от I до XII клас се състезаваха в 4 категории – рисунка, приложно изкуство, литература и фотография.

Две ученички от нашето училище – Алексия Георгиева и Карина Тонева, с ръководител г-жа Петя Димитрова участваха в категория фотография. Техните творби са представени в специална изложба, посветена на Световния ден на водата в Културен център “Морско казино” – Бургас. Там се проведе и награждаването на най-талантливите ученици. Елховските момичета получиха грамоти за участие, а Алексия спечели и поощрителната награда на журито.

Национална олимпиада по Биология – 2018 г.

На 31 март  и 1 април 2018 г. в ЕГ „Васил Карагьозов“ – гр. Ямбол, се проведе 43-та Национална олимпиада по Биология  и здравно образование. Представител на ПГ „Св. Климент Охридски“  бе Дойка Иванова, ученичка от Xа клас, с ръководител старши учител по Биология и здравно образование Маринка Стоева .

Допускане до националния кръг се извършва след арбитраж на писмените работи на  областно ниво от Национална комисия. Дойка бе единствената, допусната за участие в национален кръг от трета възрастова група от област Ямбол и с участието си  тя достойно представи  себе си, училището, град Елхово и област Ямбол.

ИКД „Млад физик и астроном – заключителна изява2018 г.

Групата на учениците-астрономи презентира атрактивно изготвените от тях доклади по темата “Малки тела в Слънчевата система. Извънземни цивилизации.“. Материалът за астероидите на Габриела Колева и Пламена Янчева от IXA клас акцентираше на проблема за опасността от тези малки тела и ролята на българските астрономи за откриването на нови астероиди. Елица Димитрова, Румяна Николова, Ивайла Вълева и Надежда Узунова от IXA  предоставиха интересна информация за метеорите и метеоритите.

За едни от най-ефектните космически зрелища – близо преминаващите покрай нас комети, с техните характерни опашки, които понякога се простират на голяма част от небето – разказа Цветомир Мартинов XA клас. Най-голям интерес публиката прояви към забавното и научно представяне на въпроса за извънземните цивилизации от Денимира, Иван и  Станислав от XA клас.

„Великите физици на Европа“ – национален конкурс

По повод българското председателство на съвета на Европейския съюз, Съюзът на физиците в България, организира национален конкурс за ученици и студенти на тема „Великите физици на Европа“. За гордост, нашата Гимназия има достойно представили се и класирани ученици. Дона Нешева от XIА клас участва с есе на тема „По стъпките на Мария Кюри“. Петя Кючукова получи поощрителна награда за есето „Бащата на съвременната наука – Галилео Галилей“.

Училищата, от които има отличени участници в конкурса, получават безплатен абонамент за списание „Светът на физиката“ за 2018 година.

Ръководителят Султанка Николова благодари на единадесетокласничките за положените усилия и им пожела повече участия в конкурси и състезания.

Среща на еколога на община Елхово с ученици

На 25.06.2018 г. в Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски”, град Елхово се проведе среща на общинския еколог Галина Калканджиева с ученици от училището. Формалният повод за тази среща бе спечелилият финансиране проект на училището – „Здрави млади европейци, отговорни за средата, в която живеят”, свързан с Национална кампания „За чиста околна среда – 2018”.

Срещата се състоя под мотото „Пътят на отпадъците”. С подходяща за целта презентация, г-жа Калканджиева разгледа пред учениците различни аспекти на тази тема, в това число – има ли конкретният човек отговорност за огромните количества отпадъци, които се „произвеждат” ежедневно; да не гледаме на отпадъците само като на нещо непотребно, което складираме и трупаме, а като на ресурс, който може да бъде използван отново и отново; защо е необходимо разделно събиране на отпадъците от хартия, пластмаса, стъкло, метали и др.

Поставената пред гимназистите тема и нейните най-важни аспекти, се оказаха изключително интересни и полезни за тях . Предостави им се и възможност да зададат своите въпроси на специалиста по екология. Срещата завърши с пожеланието на г-жа Калканджиева към младите хора: „Опитай, ще видиш, че изобщо не е трудно!”

Изява на група „Живей здравословно“ – юни 2018 г.

Групата за ИКД по интереси „Живей здравословно” с ръководител ст. учител Маринка Стоева осъществи своята заключителна публична изява. Водещи на проявата бяха изявените в областите на Биологията и Химията – Дойка Иванова от XA клас и Златомир Павлов от XIAклас. Учениците от групата по интереси бяха избрали да запознаят аудиторията с темата „Качествените зърнени храни”.

Когато заговорим за диетично и здравословно хранене, интересът към нетрадиционните зърнено-житни култури и към по-малко известните псевдозърнено-житни култури е безспорен. В изготвената от участниците презентация бяха характеризирани качествата на: Коразан, Лимец, Спелта, “Синя пшеница”, Теф, Амарант, Киноа.

В края на изявата, домакини и гости си пожелаха не само да се информират и да знаят, но и на практика, в собственото си ежедневие, да прилагат наученото за здравословния начин на живот.

Световен ден на Земята – 2019 г.

По случай Деня на Земята – празник, който отбелязват хора от всички националности и вероизповедания, възпитаниците на учебното заведение реализираха поредица от дейности за привличане вниманието върху опазването на планетата и съхраняването на живота върху нея. Международната кампания през тази година се осъществява под мотото „В защита на биологичните видове“.

Учениците подготвиха във фоайето на гимназията изложба от рисунки и плакат с послания, свързани с опазване на природата и пестеливото използване на ресурсите и. Алексия от XI-а клас демонстрира чрез фотоси своя поглед за красотата на българската природа, а интересната презентация на Георги Иванов от VIII-а клас за Земята бе представена пред всички паралелки в Часа на класа. Ивета и Стела от 9-б и Татяна от 10-а клас изработиха оригинална статуетка, с която завършиха изложбата.

Идеята „Засади дърво – помогни за баланса в природата“ бе подкрепена от средношколците чрез засаждане на три иглолистни дръвчета в двора на училището. „Засаждането на дървета е като преливането на кръв, помагаме на първоизточника, на основния ни дарител на въздух да продължи да живее в баланс с изключително разбалансирания и разклатен свят, който хората създават напоследък.“ – коментира ученическата инициатива директорът – г-жа Йовка Драгоева.

Световният ден на Земята има за цел да мотивира населението на планетата ни да бъде по-внимателно към  крехката ни и уязвима планета.

Открит урок по повод празника на Училището – декември 2019 г.

Като част от програмата за честване на Патронния празник на Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски, общността на учениците и учителската колегия от Гимназията реализира разнообразни дейности.

На 3 декември, XI-б клас и ст. учител Маринка Стоева представиха интересен, запомнящ се урок по Биология и здравно образование на тема „Генетиката – постижения и перспективи“.
Последно публикувано в Новини
Контакти

Email: highschool_elhovo@abv.bg
Адрес: обл. Ямбол
гр. Елхово 8700
ул. „Ангел Вълев“ 39

Телефони:

Директор: Йовка Драгоева
тел. 0478/ 88067

Касиер: тел. 0478/ 88068