Служител в Европейски институции стана „посланик за един ден“ в родната си гимназия ПГ „Св. Климент Охридски“ – Елхово

Публикувано в Новини на 20.06.2018 в 11:55 часа

На 19 юни 2018 г. в Профилирана гимназия „Св.Климент Охридски“ се състоя среща на учениците от X A клас и XI А клас с Таня Христова – бивша възпитаничка на учебното заведение и настоящ служител на Изпълнителна агенция за малки и средни предприятия към Европейската Комисия. По думите на Христова, целта на срещата е изпълняване на заръка, която имат служителите в тази институция, а именно – да се върнат в родното училище. Инициативата е част от европейската програма – Back to school /”Обратно в училище”/, благодарение на която служители в Европейския парламент се завръщат в училището си, за да разкажат на младежите за дейностите там и по този начин да направят Европейския съюз по-разбираем и близък. Срещата, по повод българското председателство на Съвета на Европейския съюз, се осъществи с любезното съдействие на директора на учебното заведение – г-жа Йовка Драгоева.

Събитието се превърна в приятен диалог между ученици и гостуваща. Гимназистите показаха интерес към дейността на Европейския парламент и задаваха различни въпроси. От своя страна, Таня Христова им предостави впечатляваща информация. Кратката ѝ викторина, посветена на Европа, провокира и въодушеви учениците. След нея, в презентация, Христова анонсира историята на Европейския съюз. Тя запозна младите хора с основните учреждения и институции, както и с най-известните забележителности на Белгия. Европейският служител разказа и за своята настояща професионална реализация, за срещи и пътувания, за предимствата и недостатъците на живота извън България. Младите хора обогатиха своите познания за правата си като европейци. Подчертано бе, че ЕС дава възможност на младежите да започнат работа, да придобият квалификация, както и да развият собствен бизнес. Таня Христова ги запозна с Европейския корпус за солидарност, за възможността за стажове в учрежденията, като основният акцент бе поставен върху програмата „Еразъм+“. Тя допълни, че целта е – все повече млади хора да кандидатстват и да осъществяват мобилност чрез тези програми.

Срещата протече ентусиазирано. Младежите участваха активно в нея, като демонстрираха знания по темата за Европа и европейските институции. Те намериха отговор и на някои въпроси относно бъдещата им професионална реализация. Таня Христова обърна специално внимание на усвояването на чужди езици, защото чрез тях светът става по-отворен и разбираем. На финала на срещата, всеки участник дегустира белгийски шоколад, а след това получи информационни брошури, предоставени от Представителството на Европейската Комисия в София.
Последно публикувано в Новини
Контакти

Email: highschool_elhovo@abv.bg
Адрес: обл. Ямбол
гр. Елхово 8700
ул. „Ангел Вълев“ 39

Телефони:

Директор: Йовка Драгоева
тел. 0478/ 88067

Касиер: тел. 0478/ 88068