ПРОФИЛИРАНА ГИМНАЗИЯ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ГР. ЕЛХОВО, днес отбеляза 97-годишнината от своето създаване


Има празници с вечен и непреходен характер. Такъв празник е годишнината от създаването на едно училище. Вече 97 години Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ е една от емблемите на град Елхово. Гимназията е с богата история и традиции. Тя дава просветна светлина и устоява на житейските бури, защото има дълбоки корени и младежки дух.
В навечерието на празника, като част от програмата, бяха организирани редица мероприятия. Едно от най-значимите сред тях, беше – връчване на грамоти на ученици, спечелили награди от конкурса „1000 степендии“ за учебната 2017/2018 г. Борис Борисов от XI-a клас спечели основна степендия в област „История“, а Денимира Михова от X-а клас получи поощрителна награда в същата категория. Техен сътрудник и ръководител за националния конкурс бе старши учител Филка Славова.
От 21 до 7 декември физкултурният салон на гимназията бе арена на надпреварата в спорта. В турнира по канадска борба, победители в категория до 60кг станаха Ивелин Шиваров, Ивайло Чернев и Стоян Бъдев (X-б клас);  до 70кг – Даниел Шаров (XI-б клас) и Матей Върбанов (X-б клас); 80 кг – Христо Узунов (XI-б клас)  и Тодор Тодоров(X-б клас); над 80кг – Христо Узунов и Христо Витанов (XI-б клас), и Георги Маринов (IX-б клас). В турнира по вдигане на тежести участниците трябваше да вдигнат тегло, по-голямо от своето собствено. Христо Витанов от XI-б клас (с лично тегло 75кг) вдигна 35кг, Михаил Димитров от XI- a (с лично тегло 65кг) – 18кг, a Николай Радев от X-а клас (с лично тегло 53кг) – 12кг. В турнира по волейбол, победител при юношите е отборът на XII-а клас. След интересен и оспорван мач между отборите на  девойките от X-a и XI-б клас, първо място зае тимът на X-a клас.
Представителната изява на групата по ИКД „Млад физик и астроном“ от проекта „Твоят час“, която се състоя на 7 декември, също бе интересен момент от предварителната програма за отбелязване празника на гимназията. Учениците, под ръководството на г-жа Султанка Николова, осъществиха публичното събитие, под надслов: „Забавни опити по физика“. Участниците представиха атрактивни опити и фокуси, свързани с физичните свойства на веществата и с основни закони от физиката. Опити от статично електричество демонстрираха Денимира, Иван и Станислав от X клас; „Сапунени мехури и физичните им свойства“ – Румяна, Ивайла и Елица от IX клас; „Фокуси с течности с различни плътности“ – Анна, Илияна и Росица от X клас. Надежда, Пламена и Габриела от IX клас пробиха полиетиленов плик , пълен с вода и моливи. Мирослав от XI клас , беше настроил „воден орган“, на който изсвири „Ода на радостта“.  Принципно устройство на оптичен кабел, показаха Васил, Николай и Стоян от XII клас. С 3D изображение, основаващо се на явленията – пречупване и интерференция на светлината, Теодор, Виктор и Мария от XII клас завършиха „научното представление“.
Гости на публичната изява бяха директорът, педагози и ученици от различни класове.
Началото на празничният 8 декември се постави с молебен за здраве на ученици, учители и служители в храма „Св. Димитър Солунски“, на който присъства и кметът на община Елхово – г-н Петър Киров.
Венец на проведените през седмицата спортни срещи бе финалната надпревара по тенис на маса. Тя постави края на заключителния етап от състезанията.
Победители – девойки:
1 място – Бояна Николова от 10-а;
2 място – Ивайла Вълева от 9-а;
3 място – Дойка Иванова от 10-а.
Победители – юноши:
1 място – Даниел Шаров от 11-б;
2 място – Емануил Манчев от 11-б;
3 място – Александър Димитров от 9-б.
Директорът, г-жа Йовка Драгоева, заедно със своите заместници от Деня на ученическото самоуправление, връчи грамоти на участниците в спортните надпревари и на победителите в конкурси и състезания, посветени на патронния празник на училището.
„Спокойно мога да кажа, че постигаме своите амбициозни цели, защото нашата гимназия наистина е „училище  на бъдещето“, създаващо щастливи и уверени млади хора!”  – сподели тя.
За пореден път колегията и нейните възпитаници доказаха, че Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ е институция, храм  с дух на всеотдайност, достойнство, приемственост и чест.
Честит празник на всички елховски Климентовци, и нека примерът и заветът на Вашия патрон присъстват неизменно в думите и делата Ви!
Последно публикувано в Награди
Контакти

Email: highschool_elhovo@abv.bg
Адрес: обл. Ямбол
гр. Елхово 8700
ул. „Ангел Вълев“ 39

Телефони:

Директор: Йовка Драгоева
тел. 0478/ 88067

Касиер: тел. 0478/ 88068