Седмица на предприемачеството в ПГ „Св. Климент Охридски“, гр. Елхово

Публикувано в Новини на 20.11.2023 в 21:21 часа

Световната седмица на предприемачеството е международна кампания, която има за цел да подпомогне младите хора да развият предприемаческо мислене и поведение, да насърчи предприемачеството и да подобри образованието на децата и младежите. Да ги стимулират да генерират идеи, да търсят решения, да изграждат стратегии.

За поредна година учениците от профил „Предприемачески“ на Профилирана гимназия „Свети Климент Охридски“ гр. Елхово и техният преподавател Миглена Арабаджиева  бяха  част от това предизвикателство.

Седмицата откриха младите предприемачи от 9-Б клас – Божидара Маразова, Христо Христов, Илияна Вълкова, Димитър Попов и Даниел Молдуванов със своите презентации на теми, свързани с „Устойчиво развитие“, „Зелено предприемачество“, „Социално предприемачество“, „Предприемачество в сферата на образованието“ и др.

Находчивите предприемачи от 11-Б клас се включиха в ръководения от организация с нестопанска цел “Предприемачи в Клас” маратон от предприемачески срещи като част от програмата на GEW23 – онлайн разговор с предприемача Огнян Попов – Основател на ViaBank и още няколко живи истории на един сериен предприемач. Той разказа пред учениците своята история за предизвикателствата по пътя към успеха, за формирането на екипи и за необходимите качества и умения, за да създадеш и развиеш успешен бизнес.

А учениците от 8-Б клас имаха изключителната възможност и удоволствие да се запознаят с професионалната история на  действащия предприемач от гр. Елхово в сферата на хранително-вкусовата промишленост, производството и търговията на кулинарни изделия г-н Красимир Костов.  От първо лице те научиха какво е да си предприемач, как се е зародила идеята, какво точно прави, как го прави, как изглежда работния му ден. Чрез споделяне на реални примери господин Костов запали искрата на предприемаческото мислене у учениците.

Световната седмица на предприемачеството завърши с открит урок с учениците от 11-Б клас на тема „Тенденции при съвременното работно място“. Те обясниха влиянието  на технологичния напредък, технологиите, които променят работното място, характеризираха разнообразието и инклузивността на работното място,  анализираха предимствата и недостатъците на работа на разстояние (remote work) спрямо работа от офиса, предимствата и недостатъците на гъвкавото работно време и гъвкавата работна седмица на работниците и служителите. Как  бизнесите да използват интелигентните технологии и изкуствения интелект за оптимизиране на работната среда и подобряване на резултатите, как се постига стремеж към баланс между работата и личен живот върху благополучието на служителите и как това се отразява на производителността.

Чрез работа по групи и решаване на интерактивен казус „Гъвкави работни аранжименти и управление на баланса между работа и личен живот“, единадесетокласниците обсъдиха важните аспекти на съвременното работно място, как те могат да се впишат в света на предприемачеството, като използват новите възможности и предизвикателства.

Интересен момент от открития урок бе симулация на интервю за работа в ресторант за бързо хранене, представена от Жулиен Минчев, Десислава Върбанова, Мариела Танчева и Радослава Кръстева.

Всички участници получиха сертификати за участие в открит урок и попълниха онлайн анкети в платформата Mentimeter.

Световната Седмица на Предприемачеството  вдъхновява, ангажира, обучава и свързва хората чрез предприемачество.
Последно публикувано в Новини
Контакти

Email: info-2831522@edu.mon.bg
Адрес: обл. Ямбол
гр. Елхово 8700
ул. „Ангел Вълев“ 39

Директор: Йовка Драгоева
тел. 0879124915