Ден на европейските автори в Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово

Публикувано в Новини на 27.03.2024 в 12:22 часа

На 25.03.2023 г.  ПГ „Св. Климент Охридски“ се включи с поредица от събития в общоевропейската инициатива Ден на европейските автори .

Денят на европейските автори поставя фокус върху европейската литература и насърчава интереса към четенето. Инициативата вдъхновява младите да изследват богатството на европейската литература и насърчава езиковото многообразие. Денят на европейските автори служи като платформа за популяризиране и подкрепа на програмите и инициативите в европейските държави за популяризиране на културата на четене.

Учениците от VIII „а“ клас ,с ръководител  г- жа Петя Василева, се впуснаха във викторина на английски език, посветена на известни европейски автори. Учениците се състезаваха с хъс и ентусиазъм и научиха нови и интересни неща.

Учениците от IX “a” клас , с ръководител г- жа Калинка Колева, отбелязаха празника като направиха диктовка на част от „На плажа Чезъл“ на Иън Макюън, който е най- награждаваният съвременен английски писател, след което преведоха час от романа на Георги Господинов – „Времеубежище“.

По повод празника учениците от X “a” клас и техния преподавател по български език и литература – г-жа Сани Иванова имаха вълнуваща среща с Владимир Дръндаревски, автор на „Книга за щастието“. Първата книга на Владимир Дръндаревски представлява завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието щастие. Учениците имаха възможността да се запознаят и да разговарят с  г-н Дръндаревски, който им сподели какво го мотивира и вдъхновява.

Втората част от часа бе посветен на Виктор Юго. Вения Георгиева, Сияна Димова и Сияна Христова  представиха пред съучениците си под формата на презентация  интересни факти от житейския и творчески път на френския писател.

Денят на европейската литература бе почетен и в X „б“ клас с ръководител г-жа Ивана Кърева. В часа по руски език учениците се запознаха с жизнения и творческия път на родоначалника не само на новата руска литература и на новия руски книжовен език, но и с началото на всички начала в руския културен живот през 19 век – Александър Пушкин. Анализираха се основните тематични линии в неговата поезия, отличителните черти на творческата природа на поета и особеностите на художествения му стил и почерк. Прочетените лирически изповеди на български и руски език са плах опит на учениците да навлязат в необятния свят на гения.

Учениците от XI клас, под ръководството на г-жа Петя Вълчанова, също се включиха в инициативата като изготвиха и  поставиха във фоаето на училището табла с преводи от английски език  на бележити европейски автори.
Последно публикувано в Новини
Контакти

Email: info-2831522@edu.mon.bg
Адрес: обл. Ямбол
гр. Елхово 8700
ул. „Ангел Вълев“ 39

Директор: Йовка Драгоева
тел. 0879124915