Конкурс за ученическа рисунка на тема: „Без тормоз!“

Публикувано в Новини на 29.02.2024 в 10:51 часа

Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни – гр. Елхово, съвместно с Профилирана гимназия “Св. Климент Охридски”, организира конкурс за ученическа рисунка на тема: „Без тормоз!“. Този конкурс е свързан със световния ден за борба с тормоза в училище.

Всички ученици от VIII, IX и X клас, които изучават изобразително изкуство, работиха в час по обявената тема. Шестнадесет от ученическите рисунки със символи и  послания, отричащи тормоза и утвърждаващи приятелството, добротата, подадената ръка, взаимопомощта, разбирателството, толерантността, зачитането на чуждото мнение, уважението към различните и приемането на хората такива, каквито са, бяха изложени във фоайето на гимназията.

На 28-ми февруари, за проявената гражданска позиция по темата,  учениците получиха награди от г-н Димитър Бъчваров – председател на МКБППМН – гр. Елхово и Яна Димова – инспектор Детска педагогическа стая към РУ Елхово.

Организатор на събитието от страна на Гимназията беше педагогическият съветник – Милена Славова, а учителят по изобразително изкуство – Генка Николова се погрижи за популяризирането на идеята, както и за експозицията на творбите.

Ден на розовата фланелка

Знаете ли, че…

Всяка последна сряда от месец февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. Тя символизира неприемането на тормоз и насилие в училище.

За пръв път „Ден на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че бил облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави.

Според изследване върху здравето и поведението на децата в училищна възраст, проведено от Института за изследване на населението и човека в сътрудничество с УНИЦЕФ, учениците в България са сред челните десет от общо 43 изследвани страни, засегнати от проблема „училищен тормоз“. Дискомфортът и отчуждението от училище, ниският успех и тормозът утвърждават рисковите поведения сред юношите и девойките.

Ученици, учители, родители, нека да дадем своя принос в борбата с тормоза в училище!
Последно публикувано в Новини
Контакти

Email: info-2831522@edu.mon.bg
Адрес: обл. Ямбол
гр. Елхово 8700
ул. „Ангел Вълев“ 39

Директор: Йовка Драгоева
тел. 0879124915